Břišní tyfus
Cituji z knihy "Nemoci - příběhy nejnebezpečnějších zabijáků historie"
od Mary Dobson
Břišní tyfus
je jedním z oněch nepříjemných onemocnění, která
se šíří, pokud se potraviny nebo voda zamoří
lidskými výkaly – což je způsob přenosu známý
jako fekálně-orální cesta. Příčinou choroby je bakterie,Salmonella typhi, která se může rychle šířit v oblastech se špatnými sanitárními a nedostatečnými
hygienickými podmínkami.
Břišní tyfus působí řadu symptomů, k nimž patří
bolesti v břiše, oslepující bolest hlavy, vyrážka
a vysoké horečky. Pokud se neléčí, může být v 10 až 20 % případů smrtelný.
Choroba se pravděpodobně vyskytuje mezi lidmi už po staletí , ale při pohledu zpět se břišní tyfus jen obtížně
rozlišuje od četných dalších horeček – infekčních chorob – minulosti.
Zlepšení veřejného zdraví, dodávek vody a
hygieny potravin, pomohlo výskyt této nemoci v průmyslovém světě omezit.
Dnes proti tyfu existuje očkování a antibiotika,
ale v některých částech světa si každoročně vyžádá ještě mnoho dalšíchživotů, včetně smrti zhruba milionu dětí.
Lidský rezervoár a
zdravý přenosce
Počátkem 20. století už se uznávalo, že se
břišní tyfus přenáší orálně-fekální cestou. Bakterie, která nemoc působí,
se ze střev infikovaného jedince může přenést do
výkalů a moči, a ty pak mohou kontaminovat vodu a potraviny, a dostat se tak do úst další oběti. V zásadě patří vývojový cyklus břišního tyfu k těm nejjednodušším.
Zásobárnou bakterií, jež ho působí, není nikdo
jiný než člověk.
A prolomení tohoto cyklu by měla umožnit
striktní hygiena – například mytí rukou před manipulacís potravinami, zajištění zásob čisté vody, izolace much živících se výkaly od potravin a zajištění, aby se to, co z člověka vyjde, nedostalo zpátky k pitné vodě.
Ohledně infekční povahy břišního tyfu však stále
přetrvávala jedna matoucí záhada. V roce 1873 již William Budd učinil významný postřeh, když poznamenal:
“Přesné datum, kdy pacienti trpící chorobou
přenášejí nákazu na ostatní, se nedá jen tak snadno definovat. Ale viděl jsem tolik případů, v nichž propukla nákaza,
záhy po příchodu rekonvalescenta, že jsem si zcela jistý, že pacientům,
kteří se jakž takž zotavili, nesmí být dovoleno
se stýkat s ostatními.
V roce 1902 německý bakteriolog Robert Koch
(1843-1910) rovněž naznačoval, že pacienti se zotavující z břišního
tyfu mohou dosud vylučovat bakterii ve stolici a
působit jako zdroj infekce dokonce i poté, co se z choroby vyléčili. V době, v níž žádná léčba
neexistovala, bylo otázkou, jak dlouho mohou být ti, kdo chorobu přečkali, zdrojem infekce.
Odpověď – možná až do konce života – přišla se
slavným vyšetřováním a izolováním irské kuchařky Mary Mallon, jež
byla dalším generacím známa jako “Tyfová Mary” v
New Yorku v prvních desetiletích dvacátého století.
Všude, kam přišla, se s jistotou objevil břišní
tyfus, spojený i s úmrtími, u 2 až 3% těch, kdo se nakazí břišním tyfem a pak
se plně zotaví – mohou bývalí pacienti zůstat přenašeči
této nebezpečné choroby po zbytek života.
Hygiena a očkování
Hrůzy tzv. nemocí ze špíny řádících v 19.století
– například břišního tyfu, úplavice, skvrnitého tyfu a cholery – nakonec
vedly k rozsáhlým kampaním za vyčištění a
nápravu politováníhodného stavu mnoha měst. V Evropě bylo přijato mnoho zákonů o veřejné zdravotní péči a prováděly se rozsáhlé kroky k oddělení vody zamořené splašky od zdrojů pitné vody. USA
v tomto ohledu následovaly příkladu Evropy. Dokonce i zdánlivě drobná a prostá opatření jako je mytí rukou,
převařování pitné vody, ochrana potravin před mouchami, možná měly vcelku zásadní vliv. V průmyslově vyspělých
státech výskyt břišního tyfu na počátku 20. století výrazně poklesl.
V dobách válek však choroba zůstávala nadále
vážnou hrozbou.
........................Koncem 19. a začátkem 20. století začali někteří vědci pracovat na možnosti vyvinout vakcínu proti břišnímu tyfu.
Když vypukla první světová válka, byla už
vakcína k dispozici a velení americké a britské armády nařídilo povinné
očkování a zlepšení hygienických podmínek v
armádě – opatření, jež možná zabránila mnoha případům břišního tyfu
v zákopech. Porevoluční Rusko však bylo trýzněno
vážnými epidemiemi břišního tyfu ve 20. letech 20. století.
Vakcína proti tyfu se rovněž rozsáhle využívala
za 2. světové války a když byl v roce 1948 zaveden účinný lék – chloramfenikol, lidstvo mohlo tyfus léčit, třebaže nemoc už byla
na ústupu.
..........................................
Třebaže na tuto chorobu existují léky a zlepšené
vakcíny, jedním zvláště znepokojivým jevem je skutečnost, že kmeny
bakterií břišního tyfu začínají být v několika
oblastech světa rezistentní vůči některým klíčovým antibiotikům.
Comments
Post a Comment