Příprava hromadné likvidace vězňů v Terezíně

Příprava hromadné likvidace vězňů v Terezíně

Cituji z knihy Malá pevnost Terezín vydané jako první publikace tohoto druhu v roce 1950

Nacisté hrozili vězňům Malé pevnosti ještě jiným, mnohem strašnějším koncem, než k jakému v důsledku rychlého postupu Rudé armády došlo.

Podle výpovědi Jockla, Schmidta a Hohause bylo zjištěno, že se v Praze na gestapu již koncem r. 1944 uvažovalo o likvidaci terezínského policejního vězení i ghetta pro případ konce války nebo válečného ústupu. Jockel se zúčastnil několika porad o tom v Praze, vypracoval sám některé návrhy a konal o tom poradu i se svými podřízenými dozorci. Zjišťoval, zda by železnice např. pro případ ústupu mohly vypravit odsuvné transporty pro 3500 vězňů. Uvažoval také o tom, že v případě usmrcení všech vězňů v terezínské věznici plynem, nebylo by možno ani mrtvoly pohřbít, ani spálit. Domníval se proto, že nejlépe by bylo spálit vězně plamenomety, k čemuž by však musely být vyžádány do terezína speciální vojenské čety.
V tom smyslu psal i Schmidt důvěrnou zprávu šéfu pražského gestapa dr. Gierkemu. Poradu Jockla s dozorci z jara 1945 potvrzuje Hohaus. Jockel tehdy oznámil, že při likvidaci vězení musí být z příkazu Prahy – getspa – usmrceno aspoň 700 vězňů označených XYZ.
Stěžoval si, že velitel koncentračního tábora v Litoměřicích von Berg odmítl tak veliký počet mrtvých zpopelnit v litoměřickém pomocném krematoriu na Richardu.
Vyjádřil se o plánu 700 vězňů XYZ otrávit a chtěl, aby Hohaus opatřil k tomu jed. I dozorci Hohaus a Fischer byli proti tomu a Hohaus po obědě šel zaJocklem do bytu, kde mu domlouval, aby se neodvažoval takového zločinu, že by to zůstalo na něm , a že by se nemohla na Prahu vymlouvat. Jockel sám uvedl, že dostal od zástupce vedoucího pražského gestapa Andrese začátkem r. 1945 příkaz otrávit vězně XYZ, jejichž počet udal na 900. Jed si měl opatřit sám. Když jej sehnal, bylo mu dr. Gierkem uloženo, aby použil k tomu dezinfekčních tablet. Proto uložil Rojkovi, aby vyzkoušel účinek tablet jako jedu na několika vězních na samovazbách. To Rojko provedl, ale jed neúčinkoval.
Při příští poradě na gestapu v Praze navrhoval Andres postřílení vězňů, ale dr. Gierke chtěl usmrtit vězňě plynem cyklonem.
Plyn měl opatřit mjr. Steindamm, z odd. IV/3 “Abwehr”. Ten však do Terezína žádný otravný plyn nedodal. Do Terezína zajel prý sám dr. Gierke a nadiktoval tajný dopis, jehož čistopis pod značkou ABCD napsal dozorce Schmidt, v němž se jednalo o otrávení vězňů XYZ a převozu některých skupin vězňů z Terezína.
V Terezíně nato byla provedena komise a porada o zničení vězeňského objektu, na níž se dostavil kriminální rada Schulze z pražského gestapa, velitel ghetta Rahm a 2 důstojníci ze zpravodajské školy SS v Litoměřicích.
Bylo ujednáno, že všichni vězni z Malé pevnosti budou zahnáni na IV. dvůr, kde budou střelbou ze strojních pušek, pancéřových pěstí a pomocí jiných třaskavin usmrceni. Hromadnou popravu měl provést strážní oddíl zbraní SS v Terezíně. Internovaní židovští vězni v terezínské Hlavní pevnosti – mětě, nazývané za války ghetto , měli být usmrceni stejným způsobem ve velkém hradebním příkopu na bohušovické straně Ohře, kde byla k tomu účelu postavena zeď. Pevnostní objekty měly být zničeny třaskavinami.
Tato opatření nebyla provedena jen proto, poněvadž přípravy k nim byly rozpočteny na dobu delší, než v jaké Rudá armáda dosáhla Berlína a současně také českomoravského pomezí.


Terezín - Malá pevnost - věznice gestapa: https://www.youtube.com/watch?v=IONsKnw8FHc

Terezín - Hlavní pevnost - koncentrační tábor: https://www.youtube.com/watch?v=Y_7WEwvWAxE

Comments

Popular posts from this blog

Jöcklův gang v Malé pevnosti Terezín

Heinrich Jockel - velitel Malé pevnosti Terezín

Týrání a vraždy vězňů v Malé pevnosti Terezín