Vyslýchání vězňů v terezínské Malé pevnosti gestapem


Vyslýchání vězňů v terezínské Malé pevnosti gestapem

Malá pevnost Terezín - cituji z knihy vydané roku 1950, podle svědeckých výpovědí

Někteří vězni sem byli přiváženi také během vyšetřování, které teprve zde bylo dokončováno, nebo znovu začínáno, takže žádný z pevnostních vězňů si nikdy nebyl jist, zdali nebude znovu volán k výslechu a znovu týrán.

V červnu 1942 byli ve věznici vyšetřováni roudničtí studenti Fälklem z kladenského gestapa. Někteří studenti byli týráni a museli celý den stát venku u zdi. V roce 1943 pomáhal dozorce Neubauer vyšetřovat litoměřickému gestapu dělníky z lovosické továrny na umělé hedvání, české i německé národnosti.

Z pražského gestapa přijeli vyšetřovat hlavně Schulze, Jantur, Zander, Gall a Müller. Jedna žena byla při výslechu gestapa na Malé pevnosti tak ztýrána, že jí byly vyraženy všechny zuby a brzy po výslechu zemřela. V červenci a v srpnu 1944 vyšetřovalo plzeňské gestapo velkou plzeňskou skupinu v terezínské věznici. Jockel byl u některých výslechů přítomen, zúčastnil se jich a přiznal, že když se domníval, že vyslýchaný vězeň lže, vězně tloukl a křičel na něho. Bil vězně karabáčem, holí a nikoli pouhou rukou. Při výsleších gestapa pomáhal i dozorce Neubauer a Wachholz vynucovat doznání od vězňů. Ženy, vrátivší se po výslechu do cely, ležely následkem týrání v horečkách. Vyšetřování plzeňské skupiny vedl člen gestapa O.Haas, jenž nechal vězně stát celou noc venku, nebo klečet až zchromli.

Při výsleších plzeňského gestapa v Malé pevnosti byly také ženy hrozně ztýrány a kopány do břicha , aby se přiznaly. V prosinci 1944 dodalo do Malé pevnosti Terezín velkou skupinu vězňů, v počtu asi 110 lidí, kolínské gestapo, jež pak provádělo v lednu 1945 kruté výslechy. Šlo o vyšetřovance z Čáslavska, z Licomělic a Lípovce. Ztýrané vězně dávali do samovazeb bez ošetření, někteří byli utlučeni k smrti. Vyšetřování vedl Maier a Horn z kolínského gestapa. Kromě gestapáků zajížděly na pevnost také vyšší funkcionáři nacistické vlády. Jockel uvedl, že jednou týdně přijížděl na kontrolu věznice šéf pražského gestapa dr. Geschke a jeho nástupce dr. Gierke.

Dvakrát v roce 1944 a 1945 navštívil věznici K.H.Frank, jenž se o zařízení věznice vyjádřil velmi příznivě.!!!

Dále věznici navštívil SS Brigadeführer dr. Krebs, vládní prezident z Ústí nad Labem a dne 27.4.1945 vedoucí RSHA v berlíně Arnošt Kaltenbrunner, jehož návštěva měla zvláštní význam. Mezi návštěvníky byli také SS Gruppenführer Schwarz, říšský vedoucí pokladu z Belrína, župní vedoucí z Drážďan, v červnu 1944 zástupci švédského a dánského Červeného kříže, kteří dne 22.6.1944 navštívili terezínské ghetto – Hlavní pevnost Terezín – koncentrační tábor.

Svědci uvádějí, že občas terezínskou věznici gestapa, Malou pevnost, navštívili cizí návštěvy a Jockel jim ukazoval obvykle právě jen celu č. 13, jež nebyla nikdy přeplněna a byla celkem v dobrém stavu. Jiní svědci uvedli, že v r. 1940 a 1941 předváděl Jockel právě při návštěvách vyšších nacistických důstojníků týrání židovských vězňů.

Terezínská Malá pevnost byla také nacisty filmována z vojenského letadla, snad za účelem pozdějšího zničení. Dále byl na Malé pevnosti natočen film společnosti Bavaria o kamarádství ze života vězňů.

V tomto filmu vystupovali za vězně převlečení vojíni zbraní SS, nikoli skuteční vězni.


Terezín - Malá pevnost - věznice gestapa: https://www.youtube.com/watch?v=IONsKnw8FHc

Terezín - Hlavní pevnost - koncentrační tábor: https://www.youtube.com/watch?v=Y_7WEwvWAxE
 



Comments

Popular posts from this blog

Jöcklův gang v Malé pevnosti Terezín

Heinrich Jockel - velitel Malé pevnosti Terezín

Týrání a vraždy vězňů v Malé pevnosti Terezín